לצד המצב הבטחוני: כיצד ניתן לנהל אורח חיים סטודנטיאלי?

אין זה סוד כי המצב הביטחוני בישראל הוא דבר שחוזר על עצמו במקרים שונים לאורך השנים. עם זאת, פרוץ מלחמת חרבות ברזל הייתה שונה, והשפעותיה על החברה הישראלית עוד יתבררו לאורך שנים ארוכות.

יהיה זה נכון לומר כי למצב הבטחוני הנוכחי ישנה השפעה השונה מכל סבב מתח או אירועי חירום שגם הם משפיעים בצורה ישירה על כל אחד ואחת.

בדיוק כפי שאנו נאלצים להמשיך בחיינו ולתפקד לצד המצב הלא-נורמטיבי, כך גם כסטודנטים, עלינו להמשיך בלימודים, זאת על אך הלחץ והחרדה הנלווים.

נוכל לספר לכם, כי למרות האתגר, ישנם כלים ואסטרטגיות שיכולים לעזור לשמור על הריכוז בלימודים ולמזער את ההשפעה של המתח על ההישגים הלימודיים.

יצירת סביבה לימודית בטוחה ושקטה

בעתות משבר, חשוב במיוחד לנסות למצוא מקום שקט ללמידה. בין אם מדובר בחדר שקט בבית, ספרייה או אזור אחר שבו ניתן להתמקד, מציאת סביבה נטולת הפרעות תאפשר למוח להיכנס למצב של ריכוז.

כדאי לנסות להתרחק ממקורות חדשות ורעש בזמן הלימודים, ולהתמקד במשימות שדורשות את תשומת הלב המלאה.

קביעת לוח זמנים מאורגן וברור

כשהכול מסביב מרגיש כאוטי ולא צפוי, קביעת לוח זמנים יומי מסודר יכולה לספק תחושת שליטה.

הדבר נכון הן עבור מטלות יומיומיות, הן עבור הכנה לבחינות והן עבור הגשת עבודות אקדמיות כגון רפרט, פרו-סמינריון ועבודת הסמינריון עצמה. חשוב לשלב בלוח הזמנים משימות לימודיות לצד מנוחות מתוכננות.

יצירת רוטינה קבועה תסייע למוח להיכנס למצב של עבודה כאשר הזמן ללימודים מגיע, וגם לתת זמן לנשימה ורגיעה כאשר צריך הפסקה.

תרגול טכניקות נשימה ומדיטציה

הרבה פעמים, המתח נגרם לא רק מהמצב אלא מהתחושות שלנו כלפיו. תרגול טכניקות נשימה, יוגה ומדיטציה יכולות לעזור להפחית את תחושת החרדה ולהחזיר את המוח לריכוז.

גם תרגול של כמה דקות ביום יכול להביא לשינוי משמעותי בתחושת השלווה והיכולת להתמקד במשימות לימודיות.

ניהול זמן ותעדוף משימות

כאשר המוח עמוס ומתקשה להתמודד עם לחץ נוסף, תכנון ותעדוף יכולים לעזור להוריד את העומס.

כדאי להתחיל עם המשימות הדחופות ביותר ולפרק כל פרויקט גדול לחלקים קטנים. כל משימה שתושלם תיתן תחושת הישג ותאפשר להמשיך הלאה למשימה הבאה בצורה קלה יותר.

שימוש בטכנולוגיות תומכות לימוד

אנחנו חיים בעידן טכנולוגי, למה שלא ננצל אותו כהלכה? ישנן היום אפליקציות וכלים טכנולוגיים שיכולים לעזור לסטודנטים להישאר מרוכזים, כגון אפליקציות לניהול זמן, ארגון משימות וחסימת הסחות דעת.

במצב של מתח ביטחוני, כלים אלו יכולים לעזור להתנתק ממידע שעלול להוסיף לחרדה, ולהתמקד במשימות הנדרשות.

תמיכה חברתית ומשפחתית

ולצד הטכנולוגיה, אל לנו לשכוח מהבסיס האיתן והחשוב ביותר שלנו – המשפחה והמעגל החברתי הקרוב.

חשוב לא לשכוח לפנות לתמיכה מחברים ומשפחה. שיחות עם חברים שמתמודדים עם אותם אתגרים, או פשוט קבלת תמיכה מבני משפחה, יכולים לעזור להפחית את תחושת הבדידות בתקופות מאתגרות. במקביל, ניתן לשקול הצטרפות לקבוצות לימוד משותפות, שכן למידה משותפת יכולה להעלות את המוטיבציה ולהסיר מעט מהלחץ.

תזונה נכונה ופעילות גופנית

גם בתקופות של מתח, חשוב לשמור על אורח חיים בריא.

תזונה מאוזנת הכוללת ויטמינים ומינרלים מסייעת לתפקוד המוח ולשיפור הריכוז. פעילות גופנית, אפילו הליכה קלה או תרגול מתיחות, משחררת אנדורפינים שיכולים להוריד את רמת החרדה ולעזור להחזיר את הפוקוס ללימודים.

קבלת עזרה מקצועית

אין בכך כל כדבר מה מביך או חלילה הודאה בכישלון; במצבים שבהם המתח הביטחוני מכביד על התפקוד היומיומי, אין להתבייש לפנות לעזרה מקצועית.

ייעוץ פסיכולוגי או פנייה לגורם תומך באוניברסיטה יכולה לעזור למי שמרגיש שהלחץ הופך בלתי נסבל. ישנם שירותי תמיכה רבים המוצעים לסטודנטים במצבים כאלה, והם יכולים להקל על העומס הרגשי.

בהצלחה לקהל הסטודנטים, ושנדע כולנו ימים טובים ושלווים יותר במהרה.

שתפו עם חברים
שתפו בפייסבוק
שתפו בטוויטר
שתפו בווטסאפ
תמונה של מאור בן יעקב

מאור בן יעקב

מייסד הפורטל, יזם, ומומחה לשיווק דיגיטלי לעסקים, כותב הבלוג.

אולי יעניין אתכם גם:

נתיבות דיגיטל