האם גירושים נפוצים יותר בערים הגדולות?

ברור שגירושים מתרחשים בכול מקום. הם קורים לאנשים מכול קבוצת גיל, רמת הכנסה, רקע אתני והשכלה. והגירושים קורים לאנשים בערים הגדולות, בערים הקטנות ובכפרים. גירושין הם חלק מחוויית החיים, משהו שרבים מאיתנו עוברים בזמן זה או אחר בחיינו.

עם זאת, אפשר לעקוב אחר קטגוריות וסטטיסטיקות ספציפיות כדי לראות על מי הגירושין משפיעים יותר, או היכן הם מתרחש בתדירות הגבוהה ביותר. נכון, שאם אתם מתכננים לעמוד בקרוב מתחת לחופה, או אם אתם מנהלים כרגע תהליך של הסדרת מעמד ידועים בציבור, אתם לא חושבים על פרידה וגירושין, אבל עבור השאר, אולי עולה בכם התהייה אם גירושים מתרחשים יותר בערים הגדולות מאשר בערים הקטנות?

מה אומרים הנתונים?

דו״ח של בית הדין הרבני מ-2019 מעלה תמונה של מצב הגירושין בערי ישראל השונות. נתונים אלה מלמדים שהערים המובילות בטבלת הגירושין הם:

ירושלים, תל אביב, ראשון לציון, נתניה, פתח תקווה, אשדוד, חיפה, באר שבע וחולון.

בתחתית הטבלה אפשר למצוא את:

קריית שמונה, אופקים, שדרות, זיכרון יעקב, שהם, מגדל העמק, קדימה-צורן, גדרה, גני תקווה וגבעת שמואל.

מסקנה: יותר גירושים בערים הגדולות מאשר בערים הקטנות.

מה אומרים המחקרים?

מחקר מ-2009 בדק: עיר חטאים? מדוע שיעור הגירושין גבוה יותר באזורים עירוניים?

המחקר, שהתבסס על נתונים בדנמרק, מצא שמבין כלל הנישואים שהתקיימו בעיר, שיעור הגירושין בקרב אותם זוגות שנשארו בעיר היה גבוה ב-23% בהשוואה לאלה שעברו למקום אחר. המחקר בדק האם נתונים אלה נובעים מסיווג של נישואים יציבים יותר לאזורים כפריים או אם קיימת השפעה סיבתית של חיים באזורים עירוניים על חוסר יציבות בנישואין. ממצאי מחקר זה הצביעו על כך שהשפעת המגורים באזור עירוני על סיכוני הגירושין יורדת באופן משמעותית ברגע שמתייחסים לסיווג הנישואים היציבים יותר לאזורים הכפריים.

מחקר אחר מ-2011 בדק: האם להקשר הקהילתי יש השפעה חשובה על הסיכון להתגרש?

לפי המחקר, ההחלטה להתגרש עשויה להיות מושפעת ממאפיינים של הקהילה המקומית. מאפיינים אלה עשויים להוות מחסום בפני גירושין, או להיפך, להגביר את האטרקטיביות של גירושין (למשל, גישה לשוק טוב לנישואין מחדש), אלא שהידע של המדע על השפעות אלה הוא דליל למדי.

המחקר בחן שני גורמים ברמת הקהילה: תנאים סוציו-אקונומיים ושוק הנישואין המקומי. תוצאות המחקר הראו שיש השפעות חשובות ברמת הקהילה, על הסיכון של בני זוג להתגרש, אבל הן לא מובהקות.

לבסוף, לפני כארבעים שנה, הגרושים היו מרוכזים יותר בערים ובפרברים, ופחות באזורים המרוחקים מהמרכז והכפריים. אבל היום ההבחנות הגיאוגרפיות כמעט ונעלמו, וכעת, לראשונה סביר להניח שזוגות שגרים באזורים כפריים יתגרשו כמעט באותה מידה כמו זוגות שגרים בערים. אם כי הנתונים שנאספו ממערכת בתי הדין בישראל בשנת 2019 מראה בבירור כי שיעור הגירושין גבוה יותר בערים הגדולות בישראל מאשר בערים הקטנות יותר.

מקורות מידע:

מחקרים: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3021200/

שתפו עם חברים
שתפו בפייסבוק
שתפו בטוויטר
שתפו בווטסאפ
Picture of מאור בן יעקב

מאור בן יעקב

מייסד הפורטל, יזם, ומומחה לשיווק דיגיטלי לעסקים, כותב הבלוג.

אולי יעניין אתכם גם:

נתיבות דיגיטל