מהו שיתוק שינה והאם קיים טיפול יעיל?

אולי התופעה הזו קרתה גם לכם, התעוררתם באמצע הלילה או אפילו משנת צהריים והרגשתם ערים אמנם, אבל לא הצלחתם לזוז. יכול להיות כי לאורך כל אותם הרגעים של שיתוק השינה הרגשתם כאילו עובר נצח, אולי הופיעו בין היתר הזיות קשות? בכל אופן, הרי שמדובר על תופעה לא נעימה בהחלט וכזו שיכולה להופיע בקרב ילדים ובני נוער ולהתפתח לכדי אירועים משמעותיים יותר בעשורים השלישי והרביעי לחיים. למה זה קורה? מה זה שיתוק שינה? איך מתמודדים עם החוויה? במאמר הבא נסביר כל מה שאתם צריכים וכדאי לדעת. מתחילים עכשיו. 

למה התופעה הזו מתרחשת? 

אנחנו יודעים כי בעת שינה עמוקה, שלב ה REM מה שאנחנו מכנים גם: שנת חלום, המוח כמו מוביל לשיתוק של מערכת העצבים כדי למנוע מהגוף לבצע פעולות אשר עלולות להזיק לו בעת חלימה. על פי המחקר, בשלב הזה בתהליך ההירדמות, יש כמו שני חלקים במוח שנמצאים בפעולה. מה שנקרא: המוח המודע וחלקים של תת ההכרה. אגב, זו הסיבה לכך שרק אחוז קטן מהאנשים בעולם הולך מתוך שינה וכן הלאה. שכן, אם המערכות הללו לא היו פועלות בזמן השינה, מזמן היינו מוצאים את עצמנו מסתובבים עם פיג'מה בניגוד לרצוננו המודע. 

באירועים של שיתוק שינה, האדם מקיץ משנת החלום וכאילו החלק במוח אשר אמון על שיתוק השרירים, לא מתעורר ביחד ליקיצה מלאה. מה שמוביל לתחושה של חוסר אונים. אי אפשר לזוז ויכולות בהחלט לעלות למוח הזיות וכדומה. כיוון שעדיין מדובר על שלב בו יש חיבור בין המוח המודע לזה שאינו מודע והמעבר הזה בין שני החלקים הללו במוח, בין ההירדמות ליציקה המוחלטת, לוקח זמן ומביא לתחושות מאוד לא נעימות. 

האם זו בעיה שיכולה להיות מסוכנת? 

הדבר עצמו לא יכול להיות מסוכן. בסך הכל מדובר על כמה רגעים של אי נוחות אשר יסתיימו במוקדם או במאוחר. למרות התחושה הקשה של חוסר האונים, אנחנו מדברים על אירועים קצרי מועד יחסית. מה שכן, חרדות הנוגעות לשינה בעקבות התופעות הללו, יכולות להוביל למחסור בשינה וזו כבר בעיה אחרת. כאן אנחנו נכנסים גם לסיבות השכיחות להתפרצות התופעה. 

מה יכול להגדיל את הסיכויים להתפרצות של התופעה 

אנחנו יודעים כי יש קשר בין קשיי שינה, הנובעים משיתוק שינה, אינסומניה חוזרת, תחושות של לחץ וסטרס במהלך היום, מניעת שינה, תרופות נוגדות דיכאון וכדומה ובין הישנות של הסימפטומים. אנחנו צריכים להבין כי שינה טובה ובריאה היא מפתח קריטי לחיים בריאים וטובים. שינה טובה משפרת את המערכת החיסונית ומעניקה לגוף זמן להחלים. בהיעדר שינה טובה נראה עליה בתחושות כמו חרדה, דיכאון וכדומה. בעידן הנוכחי, עידן בו רבים שרויים בתחושת מתח באופן קבוע, בעידן בו השימוש במסכים גדל והולך, מה שמביא גם לירידה באיכות השינה. כל אלו יכולים להגדיל את הסיכויים לסבול משיתוק שינה

אז מה עושים? יש לנו כמה עצות פרקטיות עבורכם. 

אלו הדברים אשר יכולים לעזור לכם לישון טוב יותר בלילה 

כאמור, מכיוון שאנחנו רואים קשר בין שינה טובה ואיכותית ובין ירידה בתופעות כמו שיתוק שינה וכדומה. אנחנו רוצים להציע מספר פרקטיקות אשר יכולות להוביל לתחושה טובה ונעימה יותר. כמובן, מדובר על עצות כלליות. במידה ואתם סובלים מתופעות כמו חרדה או דיכאון, תמיד כדאי לפנות לאיש מקצוע אשר ידע להעריך את המצב שלכם ולספק לכם מענה הולם. בין היתר, כדי ליהנות משינה טובה, כדאי ליישם את הפרקטיקות הללו: 

  1. להקפיד על הגיינת שינה: הגיינת שינה לא מתחילה ונגמרת רק בעשר הדקות לפני הכניסה למיטה. השימוש הגובר במסכים בשעתיים שקודמות לשינה ואפילו במהלך היום, יכולות להשפיע לרעה על שינה איכותית וטובה. שימו לב למשל כי אתם מכבים התראות לא רצויות בטלפון ובמחשב. שימו לב כי אתם מוציאים את הטלפון מחוץ לחדר וכי אתם לא משתמשים במכשירים חכמים בערך שעה לפני הכניסה למיטה. 
  2. הקפידו להשאיר מספיק זמן לשינה טובה: היום, אנחנו חיים בעידן בו רבים מעדיפים לקצר את זמן השינה מתוך הנחה כי 'הכל יהיה בסדר'. אבל האמת היא כי אדם ממוצע צריך בערך שבע עד שמונה שעות שינה בלילה. חשוב מאוד להקפיד בעניין הזה. 
  3. הקפידו על שעות שינה קבועות עד כמה שניתן. 
  4. הימנעו מחומרים שיכולים לפגוע בשינה איכותית: כדאי להימנע מצריכה של קפה החל משעות אחר הצהריים. הדברים נכונים גם לגבי משקאות המכילים קפאין כמו קולה, תה. בנוסף, כדאי להימנע מאכילה בערך שעתיים לפני הכניסה למיטה. 
  5. נסו להחשיך את החדר לחלוטין ולקרר אותו לפני הכניסה למיטה. 

כאמור, מדובר על כמה המלצות בודדות. לקבלת מענה מקצועי, חשוב לפנות לאיש מקצוע אשר יספק לכם את המענה הרלוונטי בהתאם לצרכים שלכם.

שתפו עם חברים
שתפו בפייסבוק
שתפו בטוויטר
שתפו בווטסאפ
תמונה של מאור בן יעקב

מאור בן יעקב

מייסד הפורטל, יזם, ומומחה לשיווק דיגיטלי לעסקים, כותב הבלוג.

אולי יעניין אתכם גם:

נתיבות דיגיטל