קבלנים בכל התחומים – בנייה, שיפוצים, עבודות עפר, הנחת קווי תקשורת, התקנת מעליות ועוד ועוד – מתמודדים עם תחרות קשה. במצב כזה, מומלץ כמובן לכל קבלן לבצע כל פעולה שמעניקה לו יתרון על פני קבלנים אחרים. זו התשובה הטובה ביותר לשאלה שבכותרת, למה כדאי להעלות את הסיווג הקבלני, ובהמשך הכתבה תמצאו הסברים מפורטים לגבי דרך הפעולה. עוד כדאי לזכור שמעבר למיתוג המרשים בזכות סיווג קבלני גבוה, לפי החוק ככל שהסיווג עולה כך מותר לבצע פרויקטים בהיקף כספי משמעותי יותר.
הקריטריון הראשון: זמן
הקריטריון הראשון שחשוב לקחת בחשבון כששוקלים להעלות סיווג קבלני הוא זמן: האופציה הזו רלוונטית רק אם חלפה לפחות שנה מהעלאת הסיווג הקודמת, או מיום השלמת הרישום בפנקס הקבלנים של משרד הבינוי והשיכון. הרישום ההתחלתי הוא תמיד סוג 1 (פרט לענף השיפוצים שבו מתחילים בסיווג ק'), והדרגה המקסימלית שאפשר להגיע אליה היא סוג 5.
הקריטריון השני: עבודות בהיקף משמעותי
הקריטריון המשמעותי יותר לצורך העלאת הסיווג של קבלנים רשומים הוא השלמת עבודות בהיקף משמעותי. ישנם 2 מסלולים רלוונטיים: במסלול הראשון הקבלן מבצע פרויקט אחד בהיקף של לפחות 70% מהמקסימום המותר לו בסיווג הנוכחי. למשל: קבלן עבודות עפר סוג 1 מורשה לבצע עבודות בסכום של עד 3,101,000 ש"ח (נכון לסוף 2024). 70% מהסכום הזה הם 2,170,700 ש"ח ולכן זה המינימום הנדרש כדי להפוך לקבלן סוג 2.
המסלול השני של העלאת סיווג קבלני כולל ביצוע 2 פרויקטים. כל אחד מהם חייב להיות בהיקף של 40% או יותר מהמקסימום הנוכחי, וביחד הם צריכים להיות בהיקף של 100% או יותר מהמקסימום. לדוגמה: קבלן בנייה סוג 2 יכול לקחת על עצמו פרויקטים של עד 3,000 מ"ר. השלמת פרויקט אחד של 1,500 מ"ר ועוד אחד של 1,700 מ"ר מאפשרת עלייה לסיווג 3.
דרישה נוספת במסלול השני היא חפיפה בין תקופות הביצוע של שני הפרויקטים, בשיעור של 50% או יותר.
הדרישות הספציפיות מקבלני שיפוצים בתחילת הדרך
בענף השיפוצים הסיווג הראשוני הוא כאמור ק'. כדי לעלות מסוג ק' לסוג 1, קבלני שיפוצים נדרשים להוכיח ביצוע 3 פרויקטים, באתרי עבודות נפרדים. כל אחת מהעבודות חייבת להיות בהיקף של לפחות 70% מהמקסימום (שעומד על 419,000 ש"ח נכון לסוף 2024). דרישה נוספת היא שהעבודות בוצעו לאורך 3 השנים האחרונות.
המסמכים הדרושים לצורך העלאת הסיווג הקבלני
הבקשה להעלאת סיווג קבלן רשום מוגשת לרשם הקבלנים, עם כל המסמכים הדרושים להוכחת ביצוע הפרויקטים הרלוונטיים: חוזה שבו מצוינת באופן ברור ומפורט מהות העבודה שבוצעה והיקפה, מפרט טכני (או כתב כמויות מלא), אישור של מזמין העבודה על השלמת הפרויקט וגם על איכות הביצוע, גמר חשבון וטפסים לגבי הנתונים של עלויות העבודה. כמו כן נדרש דו"ח של רואה חשבון שביצע בקרה לכל הנתונים הכספיים.